Tam Otomatik Vites Nedir? Nasıl Kullanılır?

Otomatik vites, arabadaki hız ve geçişi ayarlamaya yarayan dişlilerin otomobil sürücüsünün müdahalesi olmadan kendiliğinden kontrol eden araç türlerini ifade etmektedir. Bu araçlar, otomatik şanzıman sistemine sahiptir. Bu nedenle hareket ettiği zaman gaz ve fren pedalı kullanılmaktadır. Bunun anlamı ise kısaca şu şekildedir; yüksek vites dişlilerinin yüksek torf üretebilmeleri için bu sistemde debriyaja ihtiyaç duyulmamaktadır.
Burada debriyajın görevini tork konvertörü üstlenmektedir. Bu sistem sayesinde aracın şanzımanı, sürüş sırasında ortaya çıkan enerjinin dişlilere devir gücü olarak iletilmesini sağlamaktadır.
Tam otomatik vitesli araç modelleri kısacası çift kavramalı şanzıman düzeneğine sahiptirler. Böylelikle sürüş esnasında debriyaj otomatik olarak kontrol edilirken, geçiş yapılacak olan vitese aynı anda kendi kendine geçiş yapılmaktadır. Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri fazlası ile sessiz ve sorunsuz şekilde gerçekleşmektedir.
Tam Otomatik Vitesli Araç Nedir?
Tam otomatik vitesli araçlar, çift kavramalı şanzıman sistemine sahip araçlardır. Bu sayede sürüş esnasında debriyaj otomatik olarak kontrol edilmektedir. Bunun yanı sıra geçilecek vites de aynı anda kendi kendine ayarlanmaktadır. Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri oldukça sessiz ve sorunsuzdur. Son zamanlarda özellikle kadınlar tarafından sıkça tercih edilen araba modellerinden bir tanesidir.
Araçların hızını ve çekiş gücünü ayarlayabilen dişlilere vites denilmektedir. Motor devrine bağlı biçimde dişlilerin araç tarafından yani kendi kendine idare edilmesine ise otomatik vites denilmektedir. Otomatik araç kullanırken vites üstüde bulunan harfler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Harflerin anlamı ve bu harflere göre nasıl hareket ettirmeniz gerektiğini bilmeniz, araç kullanırken kolaylık sağlamaktadır.
Otomatik Vites Harfleri
Otomatik vites araçlarda, model türüne bağlı değişiklik gösteren vitesler bulunmaktadır. P, R, N ve D olmak üzere harflerle simgelenen 4 temel vites ve 1, 2 ve 3 rakamları ile simgelenen sabit vitesler bulunmaktadır.
P-Park etme
Tam otomatik araçlarda sürüşü sonlandırmak için kullanılan vitestir.
R-Geri Gitme
Tam otomatik araçlarda aracı ters yönde hareket ettirmek istediğinizde kullanılması gereken vitestir.
N-Boşa Alma
Tam otomatik araçlarda araçları boşa almada vites olarak N kullanılır. Araç hareket halinde iken vites N’ye getirilmemelidir. Ancak yoğun trafikte beklerken vites N’ye alınabilir.
D-Sürüş
Tam otomatik araçlarda ileri gitmek için vites D’ye alınarak kullanılır. Sürüş esnasında otomatik vites araçlarda hız arttıkça, uygun vitesi araba kendisi ayarlamaktadır.
Tam Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?
İsminden de anlaşılacağı üzere tam otomatik vites arabalar pekçok işlevi sürücüye bırakmadan, sürüş esnasında çok fazla kolaylık sağlamaktadır. Tam otomatik araçlarda vites değiştirmek, kendi kendine gerçekleşmektedir. Vites değiştirmek manuel araçlara kıyasla şok daha kolaydır. Tam otomatik vites arabalar günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Sürüş kolaylığı sunan otomatik vites arabalar, manuel araçlara göre çok da konforludur. Bu yazımızda tam otomatik vites arabalar nasıl kullanılır sorusunu sizler için ayrıntılı şekilde cevaplandırıyoruz.
Manuel özellikli araçlarda fren, gaz ve debriyaj pedalları bulunmaktadır. Tam otomatik vites arabalarda ise gaz ve fren pedalı bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile manuel araçlardaki debriyaj, tam otomatik vites arabalarda bulunmamaktadır.
Araç trafiğinin sıkışık olduğu yollarda kullanılan araçların stop etmesi, yeni araç kullanıcıları için fazlası ile büyük bir problem oluşturur. Debriyaj kullanımına gerek olmayan, stop etme tarzı sorunlar yaşatmayan tam otomatik vites arabalar hem yeni araç kullanıcıları hem de diğer kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Çünkü tam otomatik arabaların kullanımı çok rahattır.
Kullanacağınız araç otomatik vites ise vites geçişleri yapmanıza gerek kalmaz, çünkü vites geçişleri otomatik şekilde gerçekleşmektedir. Kullanımı fazlası ile rahat ve kolay olan tam otomatik vites araçları kullanmak için;
- Aracınıza bindiğinizde ilk olarak ayar kontrolleri yapmanız gerekir.
- Kontrollerden sonra ayağınızı frene basıp el frenini indirin. Daha sonra start tuşuna basmalı veya kontağı çalıştırmanız gerekir.
- Son olarak vitesi D konumuna getirerek ayağınızı frenden kaldırıp gaza basıp aracınızı hareket ettirebilirsiniz.
Otomatik Vites Araç Çeşitleri
Otomatik vitesli araç çeşitleri, çalışma prensiplerine göre farklılık göstermektedir. Bunlar ise;
- Tam otomatik
- Sürekli değişen oranlı
- Yarı otomatik
- Çift kavramalı
Tam otomatik vites araçlar kullanıcılara pek çok avantaj sağlamaktadır. Sürücüleri debriyaj ile uğraştırmaması en büyük avantajlardan bir tanesidir. Tam otomatik vites araçlarda durmak istediğinizde frene, hızlanmak istediğinizde ise gaz pedalına basabilirsiniz. Vites geçişlerinin oldukça yumuşak ve kolay olduğu tam otomatik vites araçlar da vites değişimleri esnasında herhangi bir ses veya sarsıntı olmaz.
Konforlu ve kolay bir sürüş deneyimi yaşatan tam otomatik vites araçlar günümüzde herkes tarafından tercih edilmektedir.