Araba

Rot Balans Ayarı Nedir? Neden Önemlidir?

Rot Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Aracın ayarının doğru olması ve ara ara bakım yapılması sorunsuz bir yolculuk için son derece önemlidir. Yapılması gereken önemli ayarlar arasında ise rot balans ayarı yer almaktadır. Bu yazımızda okurlarımız için “rot ve balans ayarı nedir?” ve “rot ve balans ayarı nasıl yapılır?” sorularını cevaplandıracağız.

Arabanın ön takımı olarak bilinen ön tarafta bulunan lastiklerin ağırlık ve yönünün dengeli ve eşit olması rot balans ayarı ile sağlanmaktadır. Araba tekerlerinin birbirine mesafede olması rot ayarı ile yapılmaktadır. Balans ayarıyla ise araç ağırlığı tekerlere eşit olacak şekilde dağıtılır.

Rot Ayarı Nedir?

Teker uzaklık ve açılarının eşit olmasının sağlanması için rot ayarı gereklidir. Eğer aracın rot ayarı düzgün ve doğru bir şekilde yapılmadıysa, araç sola ve sağa çekebilir hatta savrulabilir. Rot ayarının yapılmadığı durumlarda tekerlerden sesler gelebilir ve direksiyon ve teker hareketi birbirinden farklı olabilir. Bu sorunlara ek olarak rot ayarı yapılmadığı taktirde tekerlek dişlileri sıyrılabilir ve daha erken yıpranma oluşabilir.

Rot Ayarı Nasıl Yapılır?

Rot ayarının uzman bir kişi tarafından yapılması gereklidir. Bu konuda tecrübeli olan kişi rot ayarının yapılacağı aracı işlemin gerçekleştirileceği istasyona yerleştirir. Sorunun rot ayarından kaynaklanıp kaynaklanmadığına bu noktada karar verilir. Eğer problem rot ayarından kaynaklanıyorsa, sensörler ve araba tekerleri bilgisayara bağlanır. Problem derecesinin tespiti için rot ayarı programları kullanılır. Problem tespiti yapıldıktan sonra ise tekerlerin uzaklıkları eşitlenerek birbirlerine paralel olup olmadığına bakılır.

Rot Ayarı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kesinlikle araç lastiklerinin basınç ayarına dikkat edilmelidir.
  • Aracın model ve markasına uygun olacak şekilde ölçüm yapılmalıdır.
  • Hidrolik direksiyon ayarı yapılmalıdır. Bu ayar sayesinde direksiyonun düz bir şekilde durması sağlanır.

Balans Ayarı Nedir?

Balans ayarı ile araç ağırlığı tekerlere eşit bir şekilde dağıtılır. Eğer aracın balans ayarı doğru bir biçimde yapılmadıysa araç titreyecektir. Aracın hızında artış meydana geldikçe titremede de artış yaşanacaktır. Ön tarafta bulunan tekerlerin balans ayarında bir sıkıntı varsa, titreme aracın ön tarafında daha fazla hissedilecektir. Balans ayarındaki sıkıntı arka tekerlerde ise titreme arka tarafta daha çok hissedilecektir.

Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Balans ayarının yapılabilmesi için tüm tekerlerin sökülmesi gereklidir. Lastik ve jantların basınç seviyelerine de bakılmalıdır. Eğer bu konuda herhangi bir problem varsa önce bunların çözülmesi gerekmektedir. Daha sonra ise döndürülen tekerlerin bağlantısının gerçekleştirildiği bilgisayarda bozukluk seviyesi tespit edilir. Bu konuda uzman olan kişi ağrılığında bozukluk olan tekerlere uygun ağırlıklar koyar ve balans ayarı tamamlanmış olur. Bu ayar dinamik balans ayarı olarak da bilinmektedir.

Balans Ayarı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Aracın lastik ve jantları balans ayarının yapılacağı cihaza iyi bir şekilde bağlanmalı,
  • Jant bilgileri doğru olacak şekilde girilmeli ve ortaya çıkan sonuçlar iyi analiz edilmelidir,
  • Yapılan işlem sonucunda aracın tüm tekerlerine ağırlık eşit miktarda dağılmış olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu