
Kullanıldığınız aracın motor yağının değişim zamanı geldi ise süresi geçmeden yapmanız oldukça önemlidir. Genel olarak aracının motor değişim zamanı geldiğinde kullanıcılar tamirhanelere gitmeyi tercih ederler. Ancak bu işlemi tamirhanelere gitmeden kendi başınıza da halledebilirsiniz.
Aracınızın yağ tahliye tapasına ya da yağ filtresine erişmeniz mümkünse, yağ filtresi ve yağın değişimini kendiniz yaparak tasarruf edebilirsiniz. Almış olduğunuz aracın kullanım kılavuzunda yağ değişimi zamanı ile ilgili gerekli bilgilendirmelere ulaşabilirsiniz.
Yağ değişimi yapabilmek için bu konuda usta olmanıza gerek yoktur. Araç parçaları hakkında yeterli bilgiye sahipseniz ve gerekli olan ekipmanları bulunduruyorsanız yağ değişimini yapabilirsiniz. Yağ değişimi yaparken bazı aşamaları yerine getirmeniz gereklidir. Bu aşamalar sırasıyla:
- Mevcut olan yağın motordan boşaltılması,
- Yağ filtresinin değişimi,
- Yağ eklemesinin yapılması,
- Sızıntı olup olmadığından emin olunması,
- Son olarak kalite testi.
Araç yağ değişimi zamanının gelip gelmediğinden emi değilseniz, öncelikle yağ seviyesini kontrol etmeniz gerekmektedir. Yeni üretilen araçların çoğunda yağ seviyesinin düştüğünü algılayabilen sensörler bulunmaktadır. Bu sensörler sayesinde araç yağı seviyesinde azalma olduğu durumlarda gerekli uyarılar yapılacaktır. Fakat yağ değişimi yapılması için motorda bulunan yağın bitmesi beklenmemelidir. Eğer araç içerisindeki yağ uzun süredir değiştirilmiyorsa, motorda bulunan yağ çamurlaşır ve araç performansı bu durumdan etkilenir.
Araç yağının değişimine başlanmadan önce motorun 2-3 dakika ısıtılması gerekir. Bu işlem sayesinde yağ çalkalanacak ve motordan kolay bir şekilde akacak kıvama gelecektir. Ancak motor ısıtma işlemi uzun süre yapılmamalıdır. Değişim sırasında elinizin yanmayacağı derecede ısınmış olmasına dikkat edilmelidir. Motor ısıtma işleminden sonra araç yağının değiştirilmesi için gerekli aşamalar yapılmaya başlanabilir. Bu adımlar sırasıyla:
- Yağ tahliye tapasının bulunabilmesi için arabanın altına bakılmalıdır. Tahliye tapaları aracın alt kısmında görülebilir. Motorun altında bulunan yağ karterinin alt kısmındaki büyük bir tapa ya da somundur. Yağ tahliye tapasına ulaşmak sizin için zor oluyorsa, aracın alt kısmına geçmeniz ya da aracı krikoyla yükseltmeniz gerekebilir.
- Motorda kullanılmış olan yağları biriktirmek için tahliye tapasının altına yeterli büyüklükte bir kap yerleştirilmelidir.
- Elinizi koruyacak bir bez veya eldivenle yağ tapasını sökebilirsiniz. Söküm yapıldıktan sonra motorda bulunan yağ kabın içerisine akacaktır.
- Araç motorunun üst kısmında bulunan yağ doldurma deliğinden kapağı çıkarmalısınız. Eğer bunu el ile yapamıyorsanız bir anahtar yardımı ile yağ filtresini sökebilirsiniz. Filtrenin sökülebilmesi için saat yönünün tersine çevrilmesi gerekir. Filtrenin içerisinde yağ olduğundan sökerken dökülmemesine dikkat etmelisiniz. Filtrenin bağlantı kısmında yer alan kauçuk contasından herhangi bir kalıntının motorla bağlantı yerinde kalmadığına dikkat edilmelidir. Eğer bir kalıntı ile karşılaşırsanız temizlemelisiniz.
- Filtrede bulunan yağı başka bir kaba boşaltmanız gerekir. Filtrenin boşaltımı yapıldıktan sonra gazete kağıdına sarıp geri dönüşüme götürebilmek için kaldırabilirsiniz.
- Araca yağ eklemek için yeni bir şişeyi açtıktan sonra parmağınızı batırın ve filtre üzerindeki yağı nemlendirebilmek için parmağınızdaki yağı kullanın.
- Kullanacağınız yeni filtreyi eski filtrenin yerine oturttuktan sonra vidalayın. Filtreyi düzgün bir şekilde yerleştirebilmek için talimatları izleyin ya da oturana kadar elinizle hafifçe döndürdükten sonra üç çeyrek tur daha çevirin.
- Yağ tahliye tapasının gittiği yeri düzgün bir şekilde silin. Bu işlemi tüm yağın boşaldığından emin olduktan sonra yapmaya özen gösterin.
- Eğer yağ tahliye tapasında herhangi bir sızdırma veya eskime varsa mutlaka değişim yapın ve tapayı sıkabilmek için İngiliz anahtarı kullanın. Yağ tahliye tapasında conta bulunuyorsa, tapanın değişim işlemi yapılmadan önce eskisinin çıkarıldığından emin olmalısınız. Kartere takmadan önce yerine yeni bir conta koyun.
- Eklemesini yapacağınız yeni yağı bir huni yardımı ile koyun. Bu aşamada yağın 1 litresi hariç tamamı doldurulmalıdır. Yağın taşmasını önleyebilmek için yağı yavaş bir şekilde eklemelisiniz.
- Yağ doldurma kapağını yerine taktıktan sonra motoru 30-60 saniye arasında çalıştırın. Yağ filtresi ya da yağ tahliye tapasında herhangi bir sızıntı olup olmadığından emin olun.
- Yağın kartere yerleşebilmesi için motoru kapatın ve 5-10 dakika bekleyin. Daha sonra tekrar yağ seviyesini kontrol edin. Yağ çubuğunu çıkardıktan sonra tüy bırakmayacak bir bez ile silin ve tekrar yerleştirin. Ardından tekrar çıkarın ve kontrol edin.
- Yağ çubuğundaki çizgi doluya ulaşana kadar yağ eklemeye devam edin ve bu arada çubuğu kontrol edin.
- Aracın altına yerleştirdiğiniz kabı alın ve test etmek için 5-10 dakika kadar aracınızı kullanın.
- Tekrardan yağın 5-10 dakika yerine oturmasını bekleyin ve yağ çubuğunu kontrol edin.
Tüm bu işlemlerden sonra eğer hala dolu görünüyorsa yağ değişim işlemini başarılı bir şekilde yaptınız demektir. Yağ değişimi yaparken atık olan yağları ise yağ dönüşüm merkezlerine götürerek doğaya vereceğiniz zararın önüne geçmiş olacaksınız.