
Hill holder yokuş kalkış destek sistemi demektir. Bu sistem ile manuel arabalarda debriyaj kavrama aşamasına varana kadar arabanın fren yapması sağlanmaktadır. Hill holder sistemi sayesinde arabanın yokuş sırasında kalkışı kolaylaşmakta ayrıca arabanın kayması önlenmektedir. Bu mekanizma ile kalkış torku düzenlenir ve sürücüye yokuş sırasında aracın kontrolünü sağlama imkanı sunulmuş olur. Bu yazımızda hill holder nedir? ve hill holder çalışma sistemi nasıldır? Sorularını detaylı bir şekilde cevaplandırarak aklınıza takılan konuları açıklığa kavuşturacağız.
Hill Holder Çalışma Sistemi Nasıldır?
Bu sistemde iki sensör kullanılarak arabadaki fren sistemi ile birlikte çalışma meydana gelmektedir. Sistem içerisinde iki sensör bulunmasının nedeni arabanın yokuş yukarı eğiminin ölçümünün gerçekleştirilmesidir. Araçtaki iki sensör debriyaj düzeninin kontrolünü de sağlamaktadır. Araç yokuşta bulunduğu sırada sürücü frene basıp debriyaja yüklendiği taktirde sistem çalışmaya başlamaktadır.
Bu esnada aracı kullanan kişinin tamamen debriyaja basıyor olması gerekmektedir. Bu sistemin devre dışı bırakılmak istendiği durumda ise aracı birini vitese almalı, yavaş bir şekilde gaz pedalına basmalı sonra ayağını debriyaj üzerinden geri çekmelidir.
Hill holder sistemi, fren sisteminin boşa alınmasını sağlayarak sürücünün yola devam etmesini sağlamaktadır. Bütün bu durumların yanında araba yokuş aşağı pozisyondaysa geri vitese alındığında bu sistem sayesinde aracın kayması engellenmektedir.
Hill Holder Nasıl Devreye Girer?
Bu sistem sensörler yardımı ile otomatik olarak devreye girmektedir. Sistemin sağlıklı bir biçimde çalışabilmesi için debriyaj pedalı en dip konumda bulundurulmalıdır. Hill holder sistemi şu şekillerde devreye girebilmektedir:
- Frene basılı bir biçimde, vites boştayken ve debriyaja basıldıktan sonra fren bırakıldığında sistem devreye girdi anlamına gelmektedir.
- Fren pedalını basılıyken, debriyaja basıldığı sırada 1. vitese geçildikten sonra fren pedalı bırakıldığı taktirde sistem devrede anlamına gelir.