Dizel Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Dizel nedir? Dizel yakıtın avantajları nelerdir? Dizel yakıntın dezavantajları nelerdir? Dizel araba nedir? Dizel yakıt nedir? Dizel arabalar neden tercih edilmez? Dizel hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.
Dizel Yakıt Nedir?
Halk arasında dizel motorlarda kullanılan yakıta dizel yakıt adı verilmektedir. Aslında dizel yakıt motorin olarak adlandırılmaktadır. Dizel yakıt, ham petrolün damlatılması esnasında 200 ile 300 derece kaynama aralığında alınan üçüncü ana üründür. Dizel yakıt aslında giriş havası karışımının sıkıştırılması ve daha sonra yakıtın ateşlenmesi ile motorlarda kullanılan bir sıvı yakıttır.
Dizel yakıt, 1982 yılında Rudolf Diesel tarafından keşfedilmiştir. Bu yakıt türünün rafine edilme süresi kısa olduğundan kullanıcı açısından ekonomik bir avantaj sağlamaktadır.
Dizel, sıkıştırma oranı nedeniyle benzinden ayrılır. Bu oran, motorinde oldukça yüksektir. Dizel, benzine göre daha verimlidir. Dizel yakıtın verimliliğinin yüksek olması, saat başına yaptığınız harcamanın düşük seviyelerde kalmasını sağlar. Bu sayede büyük bir avantaj elde edilir. Tüketim miktarı ne kadar düşükse, yakıt sisteminin bakım aralığının uzaması da bir o kadar iyidir. Bu konuda belirli noktalara dikkat ederseniz eğer parçalarda yıpranma payı da azalır.
Tavsiye edilen kullanım şekline bağlı olarak kalırsanız eğer motor ömrünün uzamasına da yardımcı olmuş olursunuz.
Dizel yakıt, benzinden daha zor tutuşan bir üründür. Daha yüksek bir kaynama noktasına sahip ve buharlaşma eğilimi oldukça düşüktür. Dizel yakıt, benzine göre daha yağlıdır. Rengi ise altın sarı rengindedir. Temas ettiği yüzeyde yağlı bir his oluşturmaktadır.
Dizel yakıtın kullanıldığı pek çok araç türü vardır. Motorlu kara taşıtlarını sıralayacak olursak eğer şu şekildedir; tarım ve ormancılık faaliyetlerinde kullanılan kamyonlar ve araçlar, otobüsler gibi araçlar ilk akla gelen araçlardır. Bu listeye otomobilleri de ekleyebiliriz.
Dizel Araba Nedir?
Dizel araba, içten yanmalı motor sistemi ile çalışan araçlara verilen bir isimdir. Dizel araçlar, günümüzde ülkemizde ekonomik araç kullanmak isteyenlerin öncelikle tercihi olarak ön plana çıkmaktadır.
Ancak, bazı sürücüler iki nedenden dolayı dizel araba kullanmaya kuşkuyla yaklaşmaktadır. Dizel araçların avantajlarını ve dezavantajlarını sizler için bu blog konumuzda paylaştık.
Dizel Araçların Dezavantajları Nelerdir?
Dizel araçların dezavantajları sizlere bu blog konumuzda maddeler halinde aşağıda sıraladık.
- Dizel araçlar, benzinli araçlara oranla alırken daha pahalıdır. Bunun yanı sıra bakım masrafları da oldukça yüksektir. Bu nedenle uzmanlar 20 ile 35 bin kilometre altında yol yapanlara bu araçları tavsiye etmemektedir.
- Dizel araçların benzinli araçlara oranla yağ değişimi daha fazladır. Dizel araçlarda 10 bin kilometre civarında yağ değişiminin mutlaka yapılması gerekmektedir. Benzinli araçlarda ise bu durum 15 bin ile 20 bin arasında değişmektedir.
- Dizel araca sahip olanların Euro dizel yerine kükürt oranı yüksek bir motorin kullanmaları enjektörlerin ve pompanın kullanılmaz bir hale gelmesini sağlamaktadır.
- Pompa ve enjektör garanti kapsamı dışında olduğu için bunları arızalanmaları durumunda benzinli araçlara oranla 3 veya 4 katı daha masraflı olabilmektedir.
- Dizel araç satın almadan önce mutlaka reel maliyet hesaplanmasının iyi bir şekilde yapmış olmanız gerekmektedir.
Dizel Araçların Avantajları Nelerdir?
Dizel motorlu araçlar, yaklaşık 1930 yılı itibari ile var olmuştur. Bu araçlar ilk olarak ticari amaçlar için kullanılmıştır. Dizel araçların avantajlarını maddeler halinde sizler için aşağıda sıraladık.
- Dizel araçlar daha iyi yakıt ekonomisi sunmaktadır. Dizel araçların benzinli araçlara oranla daha fazla yakıt verimliliği vardır. Örnek olarak, dizel motor benzinli motora oranla %30 daha iyi yakıt ekonomisi sunmaktadır.
- Dizel araçlar, düşük bakım ihtiyacına sahiptir. Dizel araçlar, içten yanmalı motora sahip olmasına rağmen farklı çalışmaktadır. Bu nedenle daha az bakıma ihtiyaç duyar ve kullanım ömrü oldukça uzundur. Yakıtı kullanabilmek için basınçlı sıcak hava kullanmaktadır.
- Dizel araçların yangın tehlikesi daha azdır. Kaza sırasında benzinli araç ve dizel araç alev alabilir. Ancak kaza sonrasında yakıtın tutuşma olasılığı benzinli araçlarda daha yüksek olurken dizel araçlarda bu oran daha azdır.
- Dizel araçların benzinli araçlara oranla gürültü seviyeleri daha azdır.
- Dizel araçların emisyonu kontrol altındadır. Dizel araçlar çevreye ve insanlara zararlı olan kötü parçacıkları yakalan partikül filtrelere sahiptir.
- Dizel motor, yakıtı daha yüksek sıkıştırmaya sahip olacak ve daha yavaş yakacak şekilde tasarlanmıştır. Bu durum diğer motorlardan daha fazla tork üretimini teşvik etmektedir.
Dizel Araç Mı Yoksa Benzinli Araç Mı Tercih Edilmelidir?
Yeni araç almayı düşünenler için yakıt sistemine göre karar vermek sürücüleri oldukça kararsız yapmaktadır. Ancak, daha önemli noktalara odaklanarak hangi yakıt sistemini tercih etmenizi kolaylaştırabilirsiniz.
Dizel ve benzinli araç modelleri arasında tercih yapmak istediğiniz zaman performans beklentisini göz önünde bulundurabilirsiniz. Performans açısından benzinli araçlar dizel araçlara göre daha verimlidir. Benzinli araçlar, dizel araçlara oranla çeviklik açısından da bir adım ileridedir. Dizel araçların tork üretimleri yüksektir. Ayrıca düzel araçların uzun yol mesafelerindeki yakıt tüketimleri de oldukça azdır.