Araba

Buji Nedir? En Pratik Buji Değiştirme Yöntemleri

Buji Nasıl Değiştirilir?

Buji Nedir?

Motorlu taşıtların dışarıdan bakıldığında gaz pedalına bastığın zaman ilerlediği düşünülse de aslında arka planda daha karmaşık bir süreç bulunuyor. Yakıtın enerjiye dönüşebilmesi ve motorun çalışmaya başlaması için birçok parça birbiri ile uyum içerisinde çalışıyor. Bu parçalar arasında ilk sırada önemli bir yere sahip olan buji geliyor. Bu yazımızda “buji nedir?” ve “pratik buji değiştirme yöntemleri nelerdir?” gibi konulara açıklık getireceğiz.

Buji Ne İşe Yarar?

Hava-yakıt karışımında bulunan potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüştürülmesi için motor sistemlerinde bir dizi işlem gerçekleşiyor. Valflerin aracılığı ile silindirlere aktarımı yapılan hava-yakıt karışımının potansiyel enerjisi, pitonların yukarı yönlü sıkıştırma hareketi ile daha da yükseltiliyor. Sıkıştırmanın son noktasında ise yakıt ufak bir kıvılcım ile ateşlenerek pistonu aşağıya doğru zorlayan bir patlama ortaya çıkarıyor. Yanma sonrasında aşağıya doğru hareket eden pistonlar krank milinin döndürülmesi ile tekerleklerin hareketini sağlıyor.

Buji bu işlem sırasında ne işe yarıyor diye soracak olursanız, buji pistonları aşağıya doğru hareket etmeye zorlayan ve krank milinin döndürülmesini sağlayan ateşleme işini gerçekleştirme görevini üstleniyor. Ateşleme işlemi sıkıştırma tekniği ile ortaya çıktığı için dizel motor bulunan araçlarda buji yer almıyor.

Pratik Buji Değiştirme Yöntemleri

Araçlarda bulunan birçok parça gibi bujilerde süreç içerisinde yıpranarak yenilenmeye ihtiyaç duyuyor. Bujilerin hangi sürelerde değiştirilmesi gerektiği hakkında net bir bilgi vermek mümkün değil. Bujiler araç üreticilerinin uygun bulduğu aralıklar ile yetkili servis tarafından değiştirilmelidir.

Peki ortaya çıkan herhangi bir arıza durumunda buji değişimi nasıl yapılmalıdır?

-Öncelikle motor kapağının alt kısmında yer alan ateşleme bobinleri ile buji kablosunun sökülmesi gerekmektedir. Sökülmesi gereken parçaların bağlantı noktalarını öğrenebilmek için aracınızın kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz.

-Sökme işlemlerini gerçekleştirdikten sonra buji anahtarı yardımı ile tüm bujileri yerinden çıkarmalısınız.

-Takacağınız yeni bujileri buji anahtarına geçirerek yuvaya yerleştirmeli ve iyice sıkılaştırmalısınız.

-Eğer yanınızda tork anahtarı bulunmuyorsa, bujiyi yerinden sökerken ne oranda güç uyguladıysanız yenilerini yerleştirirken de aynı oranda güç uygulamaya özen göstermelisiniz.

-Son adımda ise ilk aşama sırasında söktüğümüz ateşleme bobinleri ve kablo soketini yuvalarına yerleştirdikten sonra motorun üst kısmındaki koruyucu kapağı yerine yerleştirmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu