Araba

Arabanıza Kötü Yakıt Koyarsanız Neler Olur?

Kötü Yakıt Hangi Sorunlara Yol Açar

Arabaya kötü yakıt koymak birçok kullanıcı için tedirgin edici bir durumdur. Bazı araç sahipleri ise tasarruf yapacaklarını düşünerek ucuza kaçmayı tercih ederler. Ancak şu söz tam olarak bu duruma uygun olur diyebiliriz. “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.”

Bu söz tam olarak aracınıza yakıt alırken hatta arabanız ile ilgili olan birçok detayda önemli olan bir sözdür. Ucuz yakıt almak veya çeşitli yollar ile aracınızın yakıt tasarrufunu yükseltmeye çalışmak ilerleyen zamanda size çok daha pahalı problemler ile geri dönecektir.

Yakıt tüketimini minimuma indirmek için birçok yol bulunmaktadır. Fakat arabanıza kötü veya ucuz yakıt koymak bu yollar arasında yer almamaktadır. O an için bir avantaj oluşturduğunuzu düşünseniz de özellikle bu dizel araçlarda alınacak bir risk faktörü kesinlikle değildir.

Kötü Yakıt Nasıl Anlaşılır?

Bireysel bir kullanıcı olarak bu durumun anlaşılması biraz zordur. Özellikle arabanızda bir arıza ortaya çıkan durumlara bağlı olarak bir problem olup olmadığını anlamak mümkün olmaktadır. Bireysel kullanıcılar olarak alınabilecek en gerekli önlemler, petrol istasyonlarında arabanıza kesinlikle uygun olan yakıt çeşidini aldığınızdan emin olmanız ve pompa fişini kontrol etmenizdir. Arabanıza yakıt alırken kesinlikle kurumsallığına güvendiğiniz ve gerekli sertifikalara sahip istasyonları seçmeniz oldukça önemlidir. Uzun süre bekletilmiş, farklı ambalajlar içinde bulunan veya başka bir arabadan aktarılmış yakıtları arabanıza koymamanız gerekmektedir. Arabanız için yakıt alırken petrol istasyonları dışında herhangi bir bölgeyi tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Aracınızla yolda kaldığınız takdirde bidon ile yakıt koymak zorunda kalırsanız kesinlikle süzgeç veya filtre kullanmalısınız. Ayrıca mekanın tozdan ve partiküllerden temizlenmiş olmasına dikkat edin.

Yakıt Katkıları Ne İşe Yarar?

Petrol çeşitleri aslında aynı noktadan çıkış yapmaktadır. Akaryakıt şirketleri kendi mühendislik ve Ar-Ge çalışmaları neticesinde petrolü kendi katkıları ile hazırlayarak satışa sunmaktadırlar. Bu yüzden her firma kendisine özgü olan avantajlarını anlattıkları reklamlar yapmaktadırlar. Motor dinamiklerini koruyan, daha uzun menzil sağlayan ve ekstra performans sergileyen özelliklerini sunmak amacıyla tüm akaryakıt markaları çalışmalar düzenlemektedir. Katkılar bu nedenle aracınız için yararlı olan eklentilerdir. Ayrıca satışa sunulan katkı malzemelerinin de kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bu katkı ürünlerini kullanmadan önce sertifikasını, araç ile uyumunu, garanti şartlarını, fiyatlarını ve kullanım süresini değerlendirmeniz gerekmektedir.

Dizel Araca Kötü Yakıt Koyarsanız Ne Olur?

Dizel bir araç, benzinli bir otomobilden daha pahalı bir bakım giderine sahip olmaktadır. Daha tasarruflu olmasına karşın, bakım giderleri yönünden dizel araçlar daha büyük dezavantaja sahiptir. Dizel otomobil için en önemli ve pahalı parçalar, mazot pompası ve enjektörler gibi materyallerdir. Bu materyallerin hemen hepsi yakıt ile direk olarak ilişkili parçalardır. Bu nedenle, kullanılan yakıtın kalitesi dizel araçlar için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Arabanın yakıt filtresi, kötü yakıt kullanıldığı taktirde iş görmez bir hale gelecektir ve sonrasında yanma odasına kadar kötü yakıt ilerleyecektir. Pompa dizel bir araç için masraflı ve kilit materyallerden biridir. Arana koyulan kötü yakıt bu parçayı da olumsuz yönden etkilemektedir. Enjektörler de pompalar gibi maliyet açısından masraflı ve motorun verimli bir şekilde çalışabilmesi için fazlasıyla önemlidir.

Kötü yakıt koyduğunuz taktirde aracınızı harekete geçirmek için marş motorunu ve aküyü de kötü etkileyecek ve arızalanmasına sebep olacaksınız. Arabanızda kötü yakıt bulunduğunda çalışma açısından zorluk yaşanmakta ve kötü yakıtı yakabilmek için sürekli olarak duman atmaktadır. Bu durum sonrasında yanma odası, enjektörler, mazot pompası, akü, yakıt filtresi, marj motoru ve birçok dinamikte sorunlar meydana gelmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız arabayı kullanmayın ve depoyu söktürüp temizlenmesini isteyin. Ortaya çıkacak olan tüm bu durumları göz önüne alarak aracınıza kötü yakıt koymaktan kaçının ve aracınıza gelecek her türlü zararı engellemiş olun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu